HTML

Utolsó kommentek

  • Világnézet Netes Napló: A mi történetünk itt van leírva és a végén megtalálható a Tigáz feljelentése üzletszerűen elkövetett csalás és garázdálkodás miatt. Amit 2014.08.14-én vet át a nyomozóhatóság. TiGáz csalás és gará... (2014.08.16. 06:55) Fostalicskák
  • prokontra: Sajnálom. Kevés szabadidőm lévén utóbb már nagyon keveset, alapos szelektálással olvasok. És most ez is kiesik az olvashatók, emészthetők közül... Azért azt ne feledd, hogy az általad (is) ekézett s... (2014.08.13. 09:27) Szünet
  • Lesley: rákérdezek: beléptél az Ország Gyűlése Mozgalomba, ez foglalja le minden időd és azért nem írsz, mert a FőVezír jobban ír? :D :D :D (2014.08.12. 12:25) Szünet
  • rás: Értelek, sajnálom; pihend ki magad! (2014.08.11. 11:57) Szünet
  • bizottsagiirnok: Én most tudtam ott kommentelni: lmp678.blog.hu/2014/06/28/drogpolitika_2_0_szoba_a_nyolcban#comment-form (2014.07.28. 15:14) Aki vissza akarja hozni a vajdarendszert
  • Utolsó 20

Levelek

mail.png

Címkék

adó büdzsé (5) ajjaj (164) államtitok (8) állat (20) anyag (1) ausztrália (11) bajnai (8) balog (7) bokros (1) bolondság (34) boross (1) buziság (137) canga (83) cigányok (134) Címkék (1) csehek (20) dávid (5) európai parlament (17) európai unió (55) ficsor (1) film (59) (9) gumi (5) gusztos (1) gyenesei (1) gyurcsány (23) horváth (1) kampány2010 (32) kicsi kocsi (58) kommandó (1) könyv (25) külpol (7) lakossági fórum (30) lamperth (3) lázár (23) lehetmás (7) lévai (8) magán (240) mani (9) másblogolvasás (180) maszekolós (1) média (218) mese (15) mesterházy (5) múltidézés (195) négyharmad (11) new (1) nyilvánosság (9) nyolcker (575) ombudsman (13) önkormányzat (689) orbán (17) oslo (22) ötpont (102) pápa (2) pia (4) politikusok (550) program (35) rózsa (1) schmitt (56) semjén (6) sólyom (12) suli (4) szili (22) szilvásy (4) színház (40) szoc (4) szűcs (6) táltosok (2) tarlós (28) technika (3) toronto (18) veres (3) vers (3) vonat (6) york (1) zene (122) zsaruk (35) Címkefelhő

Friss topikok

  • Világnézet Netes Napló: A mi történetünk itt van leírva és a végén megtalálható a Tigáz feljelentése üzletszerűen elkövete... (2014.08.16. 06:55) Fostalicskák
  • prokontra: Sajnálom. Kevés szabadidőm lévén utóbb már nagyon keveset, alapos szelektálással olvasok. És most ... (2014.08.13. 09:27) Szünet
  • bizottsagiirnok: Én most tudtam ott kommentelni: lmp678.blog.hu/2014/06/28/drogpolitika_2_0_szoba_a_nyolcban#commen... (2014.07.28. 15:14) Aki vissza akarja hozni a vajdarendszert
  • bizottsagiirnok: Sok anyag egy ügyről itt: www.bszf.hu/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=62 ... (2014.07.16. 08:18) Nem fekete-fehér
  • bizottsagiirnok: De, természetesen jelent némi protekciót, egy betű nem számít. A darutoll azért nem árt. (2014.07.07. 21:46) Mint tehénen a gatya

Linkblog

Mátyás király parasztlánya

2012.07.27. 08:44 bizottsagiirnok

Néhány napja írtam a Mátyás térre vitt napközis tábor ügyében feltett kérdéseimről. Tegnap megjött a válasz. 

Ezt írtam én: "Tisztelt Ügyintéző! Kérem, hogy e-mailben részletesen tájékoztatni szíveskedjenek mindazon közérdekű információkról és adatokról, melyek alapján a kerületi nyári napközis tábor a Mátyás térre költözött. Egyúttal - mivel közérdekű adatokról van szó - elektronikus formában azokat a döntés-előkészítő, tájékoztató anyagokat, hatástanulmányokat is szíveskedjenek elküldeni, melyek az önkormányzat érdekei és céljai, a költségvetés, valamint a pedagógiai szempontokat is figyelembe veszik. Köszönettel."

Ez pedig a válasz: "A 2012. július 11-én -a Mátyás téri napközis tábor tárgyában-érkezett kérdései tekintetében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései szerint az alábbiakról tájékoztatom.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. március 22-i ülésén tárgyalta a „Józsefvárosi Közösségi Házak Nonprofit Kft. jövőbeli működésével kapcsolatos tulajdonosi döntések" című előterjesztést, melyet a tájékoztatásom mellékleteként csatoltam.

Az előterjesztésben foglaltakon túl közérdekű adatigényével a Józsefvárosi Közösségi Házak Nonprofit Kft. ügyvezetőjéhez fordulhat, elektronikus elérhetősége: barbara.becskei@kesztyugyar.hu.

Annak, aki nem akar több oldalt olvasni, a fontosabb részt kivágtam:

"A nyári napközis tábor esetében az Ügyvezető (miért nagy betű vajon) javasolja, hogy a költséghatékonyság jegyében a tábort, az előző évekkel ellentétben, a Mátyás tér 15., azaz, Kesztyűgyár Közösségi Házban rendęzzék meg, továbbá a Dankó utca 18. és a Homok utca 7 alatti sportudvar használatának biztosításával.

A Kesztyűgyár Közösségi Ház 2008-ban azza| a céllal nyitotta meg kapuit, hogy Józsefváros egyik leghátrányosabb helyzetű negyedében, a Magdolna Negyedben motorja legyen a helyi közösség erősítésének, integrációjának. A helyszín megválasztásának számos előnye van, többek között a negyedbeli elhelyezkedésének köszönhetően könnyen elérhető. A megrendezésre kerülő programokon lehetőség van beszélgetésekre, a gyerekekkel való szorosabb kapcsolattartásra, olyan egyéni problémák felderítésére, amely esetleg külső szakmai segítség igénybevételét teszi szükségessé. Indirekt eszközökkel, példamutatással és egyéb finom technikák alkalmazásával zaj|ik a fiatalok konfliktuskezelési készségeinek fejlesztése. A Közösségi Ház eszköztárának köszönhetően lehetőség van sportprogramok, játékos vetélkedők, kézműves foglalkozások, ügyességi játékok megvalósítására, melyek a gyermekek nyári szabadidő eltöltéséhez elengedhetetlenül fontos. A Kesztyűgyár Közösségi Házban dolgozó ifjúsági szociális munkások segítségére lehetnek a pedagógusok munkájának, oly módon, hogy a napi munkájukban is alkalmazott technikákat átadják".

Jó, hogy jött válasz, jó, hogy mellékeltek anyagot, rossz, hogy nem válaszoltak a kérdések zömére, de hát ez már csak ilyen (innen a posztcím). Nem túl jó, hogy újabb levélírásra buzdítanak ahelyett, hogy házon belül megszereznék a kért információkat.

Rossz, hogy az egészet rákenték a ház vezetőjének a spórolási mániájára, ami hihetetlen, főleg, hogy tudjuk, milyen források mennek pótlólagosan a fontosnak tartott dolgokra. Még rosszabb, hogy teljesen kihagyták az önkormányzatot, meg hát hogy azt továbbra sem tudni, miért épp a Kesztyűgyár, miért és mennyivel olcsóbb (már ha az), miért jobb, stb. Ez része a válasznélküliségnek. 

Még rosszabb az, amit az előterjesztésből ide másoltam, mert a hozzá nem értést és az érdektelenséget egyaránt mutatja. Szép, hogy úgy integrálunk, hogy nem viszünk ki  negyedből (máshol ezt szegregálásnak hívják), szép ez a maszatolás a példamutatásról, egyéb finom technikákról (bizonyára a sípra gondoltak, amivel irányítják a srácokat). 

Nem írok a ház vezetőjének, az önkormányzattól akarom kicsikarni azt, hogy meg tudják magyarázni mit, miért és hogyan terveznek, csinálnak. Egyébként nem nagyon érezheti magát biztonságban egy intézményvezető, ha ilyen egyszerűen rátolnak mindent. Más ügyben persze jöhet még ide a vezető, pl. a H13 egészen elképesztő projektje miatt (tessék rákeresni a FB-on), meg már volt is a blogon, többek között a borzalmas honlapjuk kritizálásáért.

De a napközis táborért nem lehet egyszemélyi felelős.

2 komment

Címkék: önkormányzat nyolcker

A bejegyzés trackback címe:

https://kozpontibizottsag.blog.hu/api/trackback/id/tr164681065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdapeterutca 2012.07.27. 09:28:43

Nagyon érdekes, köszönöm, hogy utánajártál.

Az információkból nekem azt tűnik ki, hogy a kormány bizonytalan volt, hogy mikor és mit akar az Orczyval, ezért inkább kitakarítottak mindent és mindenkit. A többi ebből következő tűzoltás.

Persze, ha így van, ezért is vállalni kellene a felelősséget, és legalább világosan beszélni. Vagy nyilvánosan felvállalni a konfliktust. Vagy ügyesebben lobbizni. Vagy ezeket együtt.

Nekem is van olyan benyomásom, hogy az intézményvezetőt magára hagyják. Hogy pakolják rá a plusz feladatot. Ráadásul nem is magas a fizetése. (Mivel konkrétan Becskei Barbaráról van szó, a kontextus azért a kerületközi kádercsere, és a hétkerben meglévő, vagy korábban megvolt, több mint furcsa szerződése "a társasházakkal való kapcsolattartásra".

Az, hogy a másik közintézményhez küldenek a közérdekű adatkéréssel, törvénytelen, nekik kellene továbbítani, ha tényleg ott az adat.

Ebből a válaszból kiderül, hogy döntés-előkészítő anyag nincs, ha van valami az intézménynél, akkor az a részletekre vonatkozik. A válaszból az derül ki, hogy az önkormányzat döntését lényegében semmi más nem alapozza meg, mint hogy ki akarták/ki kellett takarítani a kormány emberei előtt a parkot. Persze ez nincs kimondva.

Lehet, hogy adatkéréssel ezt nem lehet megfogni, mivel a döntéshozási felelősség összetett ügy.

Velem például az egyik minisztérium azt játssza, hogy azt mondja, nem adja az adatot, mert nincs. Amely adat egyébként az ellenőrzési kötelezettségébe tartozik, és a minisztérium által finanszírozott program pénzügyeiben komoly visszaélés lehet. Nincs adat, vegyem tudomásul, a bíróságon is ezt fogják mondani, és a bíróság egyet fog velük érteni, hogy ami nincs, azt nem tudják odaadni, mondja nekem a minisztérium jogásza. Ha hanyag/hűtlen kezelés történt, vagy ha elveszett/eltüntették az iratokat, vagy bármi más történik, akkor kezdeményezzek külön eljárásokat, mert őket nem érdekli. Még azt is mondta, hogy nem biztosak abban sem, hogy a kormányzati átszervezéseknél az adott területnek ők a jogutódjai. Ennek is járjak utána.

Arra mondom példának, hogy az államigazgatás sok része romokban heverhet. Aki neked választ adott, logikusan választhatta a maga szempontjából a legkisebb rosszat. Nem létező anyagot nem tud odaadni. A konfliktust egy intézményvezetővel, hogy ő ad neki feladatot, soha nem fogják felvállalni. Az összefüggések átlátásának hiányáért szintén nem fogják felelősségre vonni a válaszadót.

A H13 külön ügy, a sportudvarok is külön ügy, a napközis tábor szervezése is. Helyettük nem fogjuk integrálni a tevékenységeiket, külön-külön érdemes rákérdezni, adatot kérni, hivatalos és nem hivatalos bejelentést tenni, az egyes programok saját logikája szerint. Ha nagyon konkrét a kötelezettség, nincs hova hátrálni és hárítani.

bizottsagiirnok 2012.07.27. 10:15:22

Köszönöm a kommentet. Persze mindennek külön utána kéne menni, csak annyira nem vagyok mazochista, hogy órákat írjak heti több alkalommal. Pedig lehetnék, akkor sem unatkoznék:)

Írtam új levelet is:

"Köszönöm a választ, a csatolt előterjesztést. Egyúttal továbbra is kérem az előző adatkérésemben részletezetteket ("döntés-előkészítő, tájékoztató anyagokat, hatástanulmányokat is szíveskedjenek elküldeni,
melyek az önkormányzat érdekei és céljai, a költségvetés, valamint a pedagógiai szempontokat is figyelembe veszik"), mert ezekre vonatkozóan igen hiányos az anyag.

Az adatigényt azért címeztem - és címzem most is - az önkormányzatnak, mert mind tulajdonosként, mind a feladat ellátására kötelezett szervként, mind a döntés előkészítőjeként ott kell meglennie az
információnak.

Köszönettel"
süti beállítások módosítása